Finomságok

Káposztás pirog

 

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt

 

3 evőkanál tejföl

 

10 dkg Rama

 

egy csipetnyi só

 

A töltelékhez:

egy közepes fej káposzta

 

6 dkg Rama

 

1 teáskanál cukor

 

1 teáskanál őrölt köménymag

 

 

 

Elkészítés:

 

A lisztet, a Ramát, a sót és a tejfölt összedolgozzuk, majd cipót formálunk belőle, és 35-40 percig a hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket.

 

A káposztát legyaluljuk, a vastagabb levélereket és a torzsát eltávolítjuk. A Ramát felolvasztjuk, és a forró Ramában állandó kevergetés közben megfonnyasztjuk a káposztát. Sóval, köménnyel, cukorral fűszerezzük, és jól összekeverjük. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

 

A megkelt tésztát lisztezett deszkán vékonyra sodorjuk, és 12 téglalapot vágunk belőle. A lapok egyik felére egy kis kanál káposztatölteléket halmozunk, és tojássárgával megkenjük a lapok széleit.

 

A tésztalapok másik felét ráhajtjuk, és jól összenyomkodjuk, majd félhold alakúra formázzuk. A kis pirogokat Ramával kikent sütőlemezre helyezzük és a tetejüket megkenjük a maradék tojássárgával. A sütő középső rácsán körülbelül 12 percig sütjük.