
Finomságok
Káposztás pirog
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
3 evőkanál tejföl
10 dkg Rama
egy csipetnyi só
A töltelékhez:
egy közepes fej káposzta
6 dkg Rama
1 teáskanál cukor
1 teáskanál őrölt köménymag
só
Elkészítés:
A lisztet, a Ramát, a sót és a tejfölt összedolgozzuk, majd cipót formálunk belőle, és 35-40 percig a hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket.
A káposztát legyaluljuk, a vastagabb levélereket és a torzsát eltávolítjuk. A Ramát felolvasztjuk, és a forró Ramában állandó kevergetés közben megfonnyasztjuk a káposztát. Sóval, köménnyel, cukorral fűszerezzük, és jól összekeverjük. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán vékonyra sodorjuk, és 12 téglalapot vágunk belőle. A lapok egyik felére egy kis kanál káposztatölteléket halmozunk, és tojássárgával megkenjük a lapok széleit.
A tésztalapok másik felét ráhajtjuk, és jól összenyomkodjuk, majd félhold alakúra formázzuk. A kis pirogokat Ramával kikent sütőlemezre helyezzük és a tetejüket megkenjük a maradék tojássárgával. A sütő középső rácsán körülbelül 12 percig sütjük.