
Finomságok
Sütőtökös, csokis torta
Hozzávalók:
215 gr csokis zabpelyhes keksz,
egy csipet fahéj,
100 gr vaj
Töltelékhez: 2 bögre sütőtökpüré (sült tökből),
negyed bögre olaj,
1 kávéskanál fahéj (vagy ízlés szerint akár több is),
4 ek barna nádcukor vagy fruktóz,
egy csipet gyömbér,
egy csipet őrölt szegfűszeg,
egy csipet kardamom,
1 tojás,
4 ek tejszín.
A tálaláshoz: fahéjas tejföl
Elkészítés:
A sült tököt nyomkodjuk szét egy villával, és keverjük hozzá az összes felsorolt fűszert, a felvert tojást, és a tejszínt.
Vegyünk elő egy tortaformát, és készítsük el a kekszalapot a tortához.
A kekszet törjük össze mozsárban, keverjük el egy kis fahéjjal, szórjuk bele a kapcsos tortaformába, és öntsünk rá 10 deka olvasztott vajat.
Ne margarint, hanem mindenképpen vajat.
Elkeverve nyomkodjuk a forma aljára, simítsuk el.
Öntsük rá a sütőtökös masszát, szórjuk meg csoki darabokkal, majd tegyük forró sütőbe kb. fél órára.
Tűpróbával állapítható meg, hogy elkészült-e már. Ha a hústűre nem ragad a massza, akkor készen van - ugyanakkor vigyázzunk, ne szárítsuk nagyon ki. Hagyjuk kihűlni a formában, csak azután szeleteljük.
Fahéjas tejföllel, és reszelt csokival megszórva tálalhatjuk. Ha esetleg marad belőle, másnap talán még finomabb, mert jobban átjárja a nedvesség a kekszalapot, összeérnek az ízek.