Finomságok

Sütőtökös, csokis torta

 

Hozzávalók:

215 gr csokis zabpelyhes keksz,

egy csipet fahéj,

100 gr vaj

 

Töltelékhez: 2 bögre sütőtökpüré (sült tökből),

negyed bögre olaj,

1 kávéskanál fahéj (vagy ízlés szerint akár több is),

4 ek barna nádcukor vagy fruktóz,

egy csipet gyömbér,

egy csipet őrölt szegfűszeg,

egy csipet kardamom,

1 tojás,

4 ek tejszín.

 

 

A tálaláshoz: fahéjas tejföl

 

 

Elkészítés:

A sült tököt nyomkodjuk szét egy villával, és keverjük hozzá az összes felsorolt fűszert, a felvert tojást, és a tejszínt.

 

Vegyünk elő egy tortaformát, és készítsük el a kekszalapot a tortához.

 

A kekszet törjük össze mozsárban, keverjük el egy kis fahéjjal, szórjuk bele a kapcsos tortaformába, és öntsünk rá 10 deka olvasztott vajat.

 

Ne margarint, hanem mindenképpen vajat.

 

Elkeverve nyomkodjuk a forma aljára, simítsuk el.

 

Öntsük rá a sütőtökös masszát, szórjuk meg csoki darabokkal, majd tegyük forró sütőbe kb. fél órára.

 

Tűpróbával állapítható meg, hogy elkészült-e már. Ha a hústűre nem ragad a massza, akkor készen van - ugyanakkor vigyázzunk, ne szárítsuk nagyon ki. Hagyjuk kihűlni a formában, csak azután szeleteljük.

 

Fahéjas tejföllel, és reszelt csokival megszórva tálalhatjuk. Ha esetleg marad belőle, másnap talán még finomabb, mert jobban átjárja a nedvesség a kekszalapot, összeérnek az ízek.