
Finomságok
Gombás rácsos
Hozzávalók:
tészta:
35 dkg finomliszt
1 púpozott kiskanál Sütőpor
fél kiskanál só
17 dkg Rama
1 tojás
1-2 evőkanál tejföl
töltelék
25 dkg húsos füstölt szalonna
2 vöröshagyma
50 dkg csiperkegomba
1 csokor petrezselyem
1 mokkáskanál oregano
kb.1 csapott kiskanál só
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 zöldpaprika
3 zsemle
3 tojás
nyújtáshoz:
finomliszt
tepsi kikenéshez:
2 dkg Rama
a tetejére
10-12 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral és a sóval összeforgatjuk, a Ramát elmorzsoljuk benne. A tojással és annyi tejföllel dolgozzuk össze, hogy közepesen kemény tészta legyen belőle. Egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belőle (nagyjából 60-40% arányban), és letakarva hűtőszekrénybe tesszük, amíg a tölteléke elkészül. A szalonnát apró kockákra vágjuk és egy széles serpenyőben vagy lábasban a zsírját kiolvasztjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a szalonnához adva megfonnyasztjuk. Ha a szalonna nem engedett volna elegendő zsírt, akkor 1-2 evőkanál olajat is öntsünk rá. A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a hagymára dobjuk, 6-7 perc alatt megpirítjuk. A finomra aprított petrezselyemmel és egy kevés oreganoval fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk, végül belekeverjük az apró kockákra vágott paprikát is. A tűzről lehúzzuk. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, a gombához adjuk. A tojásokat egy kis tálban fölverjük, egy keveset (kb. fél tojásnyit) félreteszünk belőle a tészta lekenéséhez, a többit a gombás masszába dolgozzuk. A nagyobbik tésztacipót enyhén meglisztezett gyúrólapon kinyújtjuk, majd egy Ramával kikent 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy pereme is legyen. A gombás masszát egyenletesen rásimítjuk. A kisebb tésztát is kinyújtjuk, kisujjnyi széles csíkokat vágunk belőle és a gomba tetejét berácsozzuk vele. A tésztát a félretett felvert tojással lekenjük, a rácsok között pedig reszelt sajtot szórunk a gombára. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb.30 perc alatt megsütjük. Kockákra vágva, melegen tálaljuk.