Finomságok

Gombás rácsos

 

Hozzávalók:

tészta:

35 dkg finomliszt

 

1 púpozott kiskanál Sütőpor

 

fél kiskanál só

 

17 dkg Rama

 

1 tojás

 

1-2 evőkanál tejföl

 

töltelék

 

25 dkg húsos füstölt szalonna

 

2 vöröshagyma

 

50 dkg csiperkegomba

 

1 csokor petrezselyem

 

1 mokkáskanál oregano

 

kb.1 csapott kiskanál só

 

1 mokkáskanál őrölt fekete bors

 

1 zöldpaprika

 

3 zsemle

 

3 tojás

 

 

nyújtáshoz:

finomliszt

 

tepsi kikenéshez:

 

2 dkg Rama

 

a tetejére

 

10-12 dkg reszelt sajt

 

 

Elkészítés:

 

A lisztet a sütőporral és a sóval összeforgatjuk, a Ramát elmorzsoljuk benne. A tojással és annyi tejföllel dolgozzuk össze, hogy közepesen kemény tészta legyen belőle. Egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belőle (nagyjából 60-40% arányban), és letakarva hűtőszekrénybe tesszük, amíg a tölteléke elkészül. A szalonnát apró kockákra vágjuk és egy széles serpenyőben vagy lábasban a zsírját kiolvasztjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a szalonnához adva megfonnyasztjuk. Ha a szalonna nem engedett volna elegendő zsírt, akkor 1-2 evőkanál olajat is öntsünk rá. A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a hagymára dobjuk, 6-7 perc alatt megpirítjuk. A finomra aprított petrezselyemmel és egy kevés oreganoval fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk, végül belekeverjük az apró kockákra vágott paprikát is. A tűzről lehúzzuk. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, a gombához adjuk. A tojásokat egy kis tálban fölverjük, egy keveset (kb. fél tojásnyit) félreteszünk belőle a tészta lekenéséhez, a többit a gombás masszába dolgozzuk. A nagyobbik tésztacipót enyhén meglisztezett gyúrólapon kinyújtjuk, majd egy Ramával kikent 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy pereme is legyen. A gombás masszát egyenletesen rásimítjuk. A kisebb tésztát is kinyújtjuk, kisujjnyi széles csíkokat vágunk belőle és a gomba tetejét berácsozzuk vele. A tésztát a félretett felvert tojással lekenjük, a rácsok között pedig reszelt sajtot szórunk a gombára. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb.30 perc alatt megsütjük. Kockákra vágva, melegen tálaljuk.