Finomságok

Csokitorta

 

Hozzávalók:

6 tojás,

csipet só,

250 g 70 %-os étcsokoládé,

130 g vaj,

120 g cukor,

50 g teljes kiőrlésű liszt,

diónyi reszelt gyömbér

 

 

A mázhoz: 100 g 70 %-os étcsokoládé, 20 g vaj, 60 ml víz

 

Elkészítés:

A tojások fehérjét verjük habbá a csipet sóval.

 

A széttört csokoládét olvasszuk fel vízgőz felett a vajjal.

 

Figyeljünk arra, hogy 50 fok fölé ne hevítsük.

 

Keverjük bele a cukrot, a tojások sárgáját, végül a lisztet is.

 

Legutoljára keverjük bele a felvert tojás fehérjét is.

 

Kivajazott, kilisztezett 22 cm átmérőjű kapcsos formába tegyük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre. Még elegen vegyük le a formáról, fordítsuk meg, így hűtsük rácson langyosra.

 

A mázhoz alacsony hőfokon olvasszuk fel a tört csokoládét a vajjal. Amikor felolvadt, adjuk hozzá a vizet, és 3-4 percig kevergetve főzzük

 

Fordítsuk vissza a tortát, és borítsuk nyakon a mázzal. Mascarponéval, esetleg vanília fagylattal, fanyar gyümölccsel kínáljuk. Nem kell hatalmas szeleteket vágni, mert nagyon tömény.