
Finomságok
Csokitorta
Hozzávalók:
6 tojás,
csipet só,
250 g 70 %-os étcsokoládé,
130 g vaj,
120 g cukor,
50 g teljes kiőrlésű liszt,
diónyi reszelt gyömbér
A mázhoz: 100 g 70 %-os étcsokoládé, 20 g vaj, 60 ml víz
Elkészítés:
A tojások fehérjét verjük habbá a csipet sóval.
A széttört csokoládét olvasszuk fel vízgőz felett a vajjal.
Figyeljünk arra, hogy 50 fok fölé ne hevítsük.
Keverjük bele a cukrot, a tojások sárgáját, végül a lisztet is.
Legutoljára keverjük bele a felvert tojás fehérjét is.
Kivajazott, kilisztezett 22 cm átmérőjű kapcsos formába tegyük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre. Még elegen vegyük le a formáról, fordítsuk meg, így hűtsük rácson langyosra.
A mázhoz alacsony hőfokon olvasszuk fel a tört csokoládét a vajjal. Amikor felolvadt, adjuk hozzá a vizet, és 3-4 percig kevergetve főzzük
Fordítsuk vissza a tortát, és borítsuk nyakon a mázzal. Mascarponéval, esetleg vanília fagylattal, fanyar gyümölccsel kínáljuk. Nem kell hatalmas szeleteket vágni, mert nagyon tömény.